Basketbol nedir?

Elle oynanan ve topu yüksekteki sepet biçimi bir ağa sokmak hedefini güden bir oyundur. 1891'de Amerikalılar tarafından bulunmuştur. İlk defa 1936 Berlin Olimpiyatlarında Olimpiyat oyunlarına alınmıştır. Uzun yıllar Amerikalıların hakimiyetinde olan basketbolda son zamanlarda Güney Amerikalılar, Balkan devletleri ve Ruslar da başarılı olmuşlardır.

Basketbol 24 - 27 metre uzunluğunda, 15 metre genişliğinde bir sahada oynanır. 3 metre yüksekliğindeki 46 sm. çapında demir çember içinde ağdan ve dibi açık bir sepet vardır. Top sepetten içeri sokulunca 2 sayı alınır. Faul atışlarında sokmak 1 sayıdır. Oyun boyunca 5 faul yapan oyuncu oyun dışı kalır. Sahaya çıkan her takım hakeme 12 oyuncunun adım verir.  Yirmişer dakikalık iki devre halinde oynanır. Arada 10 dakikalık bir dinlenme zamanı vardır. Maçları iki hakem yönetir. 5 kişilik iki takım halinde topla oynanan bir oyundur.

İlk olarak 1891 senesinde Amerika’da Springfield Üniversitesi eğitim üyelerinden Dr. James A. Naismith tarafından tasarlanıp tatbik edilmiştir. Bu oyunun en önemli özelliği salonlarda ve açık sahalarda oynanabilmesidir. türkçe sepet topu manasına gelen basketbol, 1894 senesinde resmi kaidelere tabi tutulmuş ve devletlerarası ilk milli maç da 1897’de oynanmıştır. 1904’te Saint-Lovis Olimpiyatlarında gösteri niteliğinde oynanan basketbol, 1936 Berlin Olimpiyatlarında resmen yarışma programına alınmıştır.basketbol

Türkiye’de ilk defa :1904 yılında Robert Kolejinde oynandı. Bilahare 1911’de Galatasaray Lisesinde, sonra İzmir Amerikan Kollejinde bu spor ile uğraşıldı. spor kulüplerinden Fenerbahçe 1915 yılında basketbol takımını kurdu. Bütün bunlara rağmen Türkiye’de basketbol 1924 yılından sonra itibar görmeye başladı. İlk milli maç, Yunanistan’la 24.6.1936 tarihinde İstanbul’da oynandı. Maçı Türkiye 49-12 kazandı.